Zonnepanelen op sociale huurwoningen, die bedoeld zijn om de woonlasten te drukken, dreigen honderdduizenden bewoners tientallen euro’s per maand te gaan kosten. ,,Huurders bellen met de vraag of ze de panelen mogen verwijderen.’’
Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren miljoenen panelen op hun huurwoningen laten plaatsen. Ruim een half miljoen huurhuizen zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen, dat vergde een investering van ruim 1 miljard euro. Gemiddeld zijn het zo’n zeven tot acht panelen per huurwoning.
Huurders krijgen die panelen niet gratis. Ze betalen extra ‘servicekosten’ aan de corporatie, doorgaans 2 tot 4 euro per paneel per maand. Met zeven panelen komt dit neer op een bedrag van 170 tot 340 euro per jaar.
Drastische veranderingen vanaf 2027
De vergoeding die de huurder moet betalen, werd doorgaans zo berekend dat de huurder ongeveer 50 procent van het voordeel geniet. Dat was altijd een prima deal, want zeven zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 700 euro aan elektriciteit op. Vanaf 2027 verandert dat drastisch.
Als er niet meer gesaldeerd kan worden, bieden de zonnepanelen nog maar een financieel voordeel van zo’n 200 euro. Stroom die teruggeleverd wordt, zo bleek vorige week, levert over twee jaar geen cent meer op.
Maar de huurders moeten de servicekosten wel blijven betalen. Honderdduizenden huurders zullen te maken krijgen met hogere maandlasten dan ze hadden zonder zonnepanelen. Langzaam maar zeker dringt dat besef door. Vergeleken met de huidige situatie stijgen de maandlasten door de hogere energierekening plus de servicekosten met wel 30 tot 40 euro. ,,Er bellen al huurders naar corporaties met het verzoek om de panelen uit te schakelen. Ze willen ze liever uitzetten’’, zegt Ernst Koelman van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.