Lager eigen risico goed voor oudere

Den Haag –  Door het eigen risico in 2027 te verlagen naar 165 euro zal de zorgvraag flink stijgen en de premie oplopen tot zo’n 200 euro per maand.

De verlaging van het eigen risico spekt vooral de portemonnee van ouderen. Zij kunnen hun vraag naar zorg minder aanpassen dan andere groepen, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

„Ouderen zijn minder gevoelig voor veranderingen in het eigen risico, omdat zij doorgaans meer zorg nodig hebben”, zegt CPB-programmaleider Anne-Fleur Roos. Haar team deed onderzoek naar het effect van een veranderend eigen risico op de zorgkosten. Daarbij werd gekeken naar geslacht, leeftijd en inkomen.

Uit de resultaten blijkt dat vooral ouderen het in hun portemonnee merken als het eigen risico wordt aangepast. Jongeren zijn juist prijsgevoeliger. Daarbij schuilt het gevaar volgens Roos dat jonge mensen sneller zorg gaan mijden. „Tegelijkertijd weten we niet hoe noodzakelijk die zorg is. Dat kan ook om een schimmelinfectie aan je teen gaan.”

Het planbureau gebruikte voor het onderzoek een model dat voorspellingen maakt op basis van veranderingen van het eigen risico uit het verleden. Onderzoekers gebruikten data uit de periode 2011 tot en met 2019 om iets te zeggen over toekomstige veranderingen.

Het kabinet-Schoof is van plan om het eigen risico fors te verlagen. De komende twee jaar wordt het jaarlijkse bedrag nog vastgezet op de huidige 385 euro, maar dat wordt in 2027 meer dan gehalveerd naar 165 euro.

Door het eigen risico te verlagen wordt verwacht dat mensen meer zorg gaan gebruiken, erkent ook de CPB-programmaleider. Roos keek voor dit onderzoek in eerste instantie naar het verhogen van het eigen risico, maar zag een tegenovergesteld effect bij het verlagen van het eigen risico. Waar ouderen bijvoorbeeld bij een verhoging van het eigen risico de dupe zijn, profiteren zij dus het meest bij een lager eigen risico.

Naast leeftijd werd er in het onderzoek ook het zorggebruik van mannen en vrouwen naast elkaar gelegd en van mensen met een dikke en smalle beurs. Tussen die groepen zaten weinig verschillen, hoewel Roos juist verwachtte dat mensen met een lager inkomen sneller zorg zouden mijden, naarmate het eigen risico stijgt.

„Liquiditeitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat mensen met een laag inkomen wat minder zorg gebruiken. Tegelijkertijd is hun gezondheidstoestand minder goed dan mensen met een hoog inkomen, waardoor ze die zorg echt nodig hebben”, is haar verklaring.

<LC.12.12.2024>

Deel dit bericht :