Huurdersbelang Fryslân doet regelmatig zelf onderzoeken naar onderwerpen die op dat moment spelen. Daarbij horen we graag uw mening.
Wat doen we met de resultaten?
Het is goed om te weten dat we de uitkomsten bespreken binnen Huurdersbelang Fryslân. Daarna nemen we ze mee naar de vergaderingen met de corporatie of gemeente. Uw mening en reactie zijn dus belangrijk voor ons. We hebben veel reacties op beide enquêtes gekregen. Hartelijk dank daarvoor! U heeft ons veel informatie gegeven. Het is helaas niet mogelijk om alle duizenden reacties persoonlijk terug te koppelen. Maar weet dat we ze allemaal hebben doorgenomen en gebruiken in ons overleg.
1. Onderzoeksopzet
Maandelijks ontvangen we van de 6 aan ons gelieerde corporaties de verhuismutaties met de nieuwe leden. Aan hen hebben we onder meer gevraagd naar hun woningbehoefte, hoelang zij als woningzoekende stonden ingeschreven, in welke mate men tevreden is met de huidige woning en waarom.
De Bewonersraad heeft de enquête in oktober online uitgezet bij iets meer dan 1900 nieuwe huurders/leden die tussen oktober 2023 en september 2024 in hun woning zijn komen wonen. Het merendeel van de vragenlijst van dit onderzoek is in een eerder stadium reeds voorgelegd aan alle corporaties.
De response-aantallen op deze enquête zijn bij de corporaties Thús Wonen, Woningstichting Weststellingwerf en Wonen Noordwest Friesland vallen als gevolg van de geringe verhuismutaties laag uit. Voor deze corporaties zullen de uitslagen meer als indicatie beschouwd moeten worden. Uiteindelijk hebben 575 leden (30 % response) de enquête ingevuld en die response is hoger dan voorgaande jaren.
2. Onderzoeksresultaten
2.1. Informatie over respondent/huurder
✓ Een kwart van de respondenten zit in de categorie tussen 23 en 30 jaar.
✓ 40% was jonger dan 40 jaar waarvan 35% starter is (vorig jaar 40%) en 57% heeft woonde al eerder in een huurhuis.
✓ 73% van de groep starters is jonger dan 30 jaar. Bijna de helft (47%) zit in de leeftijdsklasse 60+.
✓ 42% van de voormalig koopwoningbezitters is ouder dan 60 jaar.
✓ 88% van de respondenten voert een één- of tweepersoonspersoonshuishouden. 54% een eenpersoonshuishouden.
In welke leeftijdscategorie valt u?
Via welke corporatie of verhuurder huurt u?
Ruim de helft van de respondenten huurt bij WoonFriesland. Het aantal respondenten van de corporaties Thús Wonen, Woningstichting Weststellingwerf en met name Wonen Noordwest Friesland is lager dan normaal.
2.3. Wonen in welke gemeente
De meeste respondenten wonen in de gemeenten Leeuwarden en Smallingerland (beide 25%), Súdwest-Fryslân (14%) en Tytsjerksteradiel (10 %) volgen op afstand. 10% van de huishoudens woonde vóór verhuizing buiten Friesland. Dit blijft stabiel. Grootste verandering vóór en na verhuizingen zien we in de gemeente Súdwest-Fryslân. 10% woonde vóór verhuizing in deze gemeente en na verhuizing is dit gestegen naar 14%.
2.4. Woonsituatie voor verhuizing
17% van de respondenten behoort tot de categorie starter waarvan 61% in de leeftijdscategorie 23-30 valt. 24% bezat voorheen een koopwoning. 59% woonde dus voor verhuizing ook in een huurwoning. 19% van de 60+ groep woont in een appartement met lift of seniorenwoning.
Het blijkt dat respondenten voorheen het vaakst woonden in een tussenwoning (24%), hierna volgen de categorieën hoekwoningen, vrijstaande woningen en appartementen mét en zonder lift vrijwel evenredig De categorie ‘anders’ is met 9% wederom goed vertegenwoordigd. Deze is nogal divers. Er kwamen o.a. woonvormen als studentenwoning, vakantiewoning, kraakpand, woonboot, tijdelijke woningen, asielzoekersopvang en crisisopvang voorbij.
Woonsituatie vóór verhuizing
2.5 Naar wat voor woning zocht u?
Wat voor soort woning wilde men eigenlijk? De tussen-en hoekwoning (beide 15%) zijn nog wel in trek, maar de grootste verandering zit in de vraag naar een seniorenwoning of een appartement met lift (deze zoekwens komt op totaal 37%). Deze zoekwens wordt, niet onverwacht, met name bepaald door de categorie van boven de 60 jaar (70% van de respondenten). In de categorie ‘anders namelijk ‘ viel overigens regelmatig te lezen dat het niks uitmaakt en dat men gewoon een huis wilde en geen echte voorkeur had.
2.6 Wat voor woning bewoont u nu?
De tussenwoning (24%) en hoekwoning (13%) zijn stabiele categorieën . De vrijstaande woningen en 2-onder-1 kap woningen (was 25%) zijn ogenschijnlijk nagenoeg vervangen (nu 6%) door appartementen met lift (24%) en seniorenwoningen (12%). Van de leeftijdsgroep 60+ is dit 65%.
Verschillen tussen wat men zocht en wat men uiteindelijk vond waren er wel. In verhouding ‘belanden’ veel huurders toch in een tussenwoning t.o.v. wat men zocht ( 24% versus 15%) en dit geldt ook voor appartementen zonder lift (4% versus 13%). In de groep eenpersoonshuishoudens tot 50 jaar belanden veel meer huurders in een appartement zonder lift t.o.v. wat men zocht ( 31% versus 9 %).
In wat voor soort woning woont u dan nu? (meerdere antwoorden mogelijk)
2.7 Gemeenten vóór en na verhuizing
- 78% van de respondenten dat huurt via Accolade, is woonachtig in de gemeente Smallingerland. Vóór verhuizing woonde slechts 57% in deze gemeente.
- 50% van de respondenten, dat nu huurt via Elkien, is woonachtig in de gemeente Súdwest-Fryslân (vóór verhuizing 33 %). 18% in gemeente Leeuwarden en 14% in de gemeente Opsterland. 15% van de Elkien respondenten komt van buiten Friesland.
- 46% van de respondenten, dat nu huurt via WoonFriesland, is woonachtig in de gemeente Leeuwarden,19% in Tytsjerksteradiel en 14% in Smallingerland . Vóór verhuizing woonde 37% in de gemeente Leeuwarden en 14% in Tytsjerksteradiel.
- Van alle respondenten, die nu huren via Woningstichting Weststellingwerf, komt 20% instromen van buiten gemeente Weststellingwerf.
- 10% van de respondenten woonde vóór verhuizing buiten Friesland. Ruim de helft daarvan is komen wonen in de gemeenten Smallingerland en Leeuwarden (beide 23%).
2.8 Inschrijfduur
De inschrijfduur blijkt bij 84% langer dan een jaar. Dit percentage is dit jaar weer iets gestegen. 73% van alle woningzoekenden staat > 2 jaar ingeschreven. 57% staat langer dan 4 jaar ingeschreven. Dit loopt op. Twee jaar geleden was dit nog 43%. In leeftijdscategorie tot 30 jaar is 84% > 2 jaar ingeschreven. Verschillen per corporatie zijn niet noemenswaardig.
Hoe lang stond u ingeschreven als woningzoekende?
2.9 Beschikbaarheid en tevredenheid
Ook in dit onderzoek 2023-2024 concluderen we dat wanneer men uiteindelijk een woning toegewezen heeft gekregen er voldoende variatie per type woningen is maar zien dat inschrijfduur over het algemeen lang blijft met enige grilligheid per corporatie.
De woning waarop men reageert en uiteindelijk krijgt is meestal wel naar wens. Tweederde van de respondenten reageert op één tot drie woningen. Van die woningen beoordeelt 84% dat de woning passend is. 50% zegt dat de woning heel goed passend is.13% beoordeelt de woning als matig of niet passend. De respondenten geven gemiddeld als rapportcijfer een 7.3 voor de huidige woning. 11% gaf een onvoldoende.
In hoeverre past uw huidige woning bij uw wens?
We hebben niet alleen gevraagd in welke mate de verkregen woning naar wens is maar de respondenten ook laten oordelen over een aantal woning- en woon gerelateerde aspecten (figuur6).
Men is over het algemeen wel tevreden met hier en daar uitschieters naar boven en onderen. Over het algemeen is men het meest tevreden over de faciliteiten in de woonwijk. Gevolgd door de oplevering en overdracht van de woning, kwaliteit en de corporatie in het algemeen. Minder tevreden is men toch wel over de energiebesparende maatregelen, de isolatie in de woning en overlast. Per corporatie niet veel echt afwijkende verschillen alleen bij Accolade is men met name zeer tevreden over de faciliteiten bij de woning (47% heel tevreden) en bij Thús Wonen is men het minst tevreden over isolatie en kwaliteit van de woning. Huurders onder 40 jaar zijn met name ontevreden over de woningisolatie, overlast en de energiebesparende maatregelen.
Wilt u aub aangeven in welke mate u tevreden bent over:
2.10 Reden verhuizing
Belangrijkste redenen waarom men voor de huidige woning heeft gekozen bleken:
1. Men heeft snel een woning nodig (23%)
2. Graag in de gekozen plaats willen wonen (22%)
3. De woning is goed betaalbaar (20%)
4. Zelfstandig willen wonen (19%)
5. Dichter bij familie willen wonen (15%)
Echter het meest werd de genoemd de categorie ‘andere reden ‘. Hier kwam een diversiteit van redenen voorbij. Van sloop, ruzie buurman, scheiding, met spoed een woning nodig, ontevredenheid met vorige woning enzovoorts.
3. Eindconclusie en aanbeveling
De inschrijfduur > 4 jaar ligt nu op 57% Dit is ruim hoger dan afgelopen 2 jaar. Het is de realiteit maar verdient wel continue aandacht temeer ook omdat dit voor huurders de enige graadmeter is voor een kans op een nieuwe woning.
Het aantal verhuismutaties in deze onderzoeksperiode wederom lager is dan de voorgaande metingen.
We constateren ook dat het aanbod over het algemeen goed aansluit bij de behoeften. Voor het segment senioren dat wilde verhuizen sluit het aanbod nog goed aan bij de behoefte en we constateren ook dat eenpersoonshuishoudens tot 50 jaar uiteindelijk veel vaker belanden in een appartement zonder lift ten opzichte van wat men zocht vóór verhuizing. We constateren ook dat als men uiteindelijk een woning krijgt toegewezen men over het algemeen tevreden is over de woning. Bijna 53% vindt de toegewezen woning goed passend bij de wensen van de huidige bewoners .13% beoordeelt dat de aangeboden woning niet naar wens is. Dit is een mooie daling ten opzichte van de laatste meting. Men beoordeelt de woning gemiddeld met een 7,3.
Wanneer men oordeelt over diverse aspecten rondom de woning en het wonen dan blijkt de helft tevreden tot zeer tevreden te zijn. Het meest content is men met de faciliteiten in wijk of buurt zoals winkels, scholen, sport, apotheek etc. Gemiddeld is 15% is niet tevreden. De meeste ontevredenheid zitten bij woningisolatie en de energiebesparende maatregelen.
Wij hopen u hiermee voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd en stellen u voor de resultaten met u te bespreken.
Met vriendelijke groet,
Gert Brouwer
Algemeen directeur De Bewonersraad