Nog veel knelpunten bouw Spoordokwijk

LEEUWARDEN – Leeuwarden moet nog veel knelpunten oplossen om de nieuwe Spoordokwijk te kunnen bouwen. Er is vooral extra onderzoek nodig naar gevaarlijke goederentreinen en opvang van regenwater.

De bedoeling is om circa 2000 woningen te bouwen bij de Snekertrekweg. Veel kwesties moeten nog worden onderzocht of opgelost, blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Vervelende verrassing

Het Rijk kwam dit voorjaar met een vervelende verrassing: Leeuwarden werd ineens ‘aangewezen als traject voor het vervoer van gevaarlijke stoffen’, schrijven B en W: ‘Hierdoor is een brand- en explosie- aandachtsgebied over het plangebied komen te liggen’.

De gemeente is niet blij. Het goederenverkeer is immers beperkt en ‘van structureel vervoer van gevaarlijke stoffen is geen sprake’, constateren B en W. ‘Onze specialisten zijn over het Basisnet Spoor in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).’

De aanwijzing vergt sowieso meer onderzoek. Of er ook gevolgen zijn voor de woningbouw, is nog niet duidelijk. In ieder geval moet Leeuwarden ‘bij bouwplannen het risico voor de bevolking inzichtelijk maken’, volgens de rijksrichtlijnen. Vervolgens moet de gemeenteraad beoordelen of de risico’s acceptabel zijn.

Zorgen bij busbedrijven

Veel andere gemeenten lopen hier ook tegenaan. Tilburg ruziet al een tijdje met de Rijksoverheid. De Brabantse stad wil meer huizen bouwen. De risico’s en strengere regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bemoeilijken deze bouwplannen.

Leeuwarden en ProRail onderhandelen op dit moment over het emplacement en de laad- en losterreinen langs het spoor. Wellicht leidt dit tot grondverkoop en verplaatsing van spoorfuncties. Zonder zulke wijzigingen is een deel van de huidige woningbouwplannen in ieder geval niet mogelijk, waarschuwt ProRail.

Ook het naastgelegen bedrijf Stadler maakt zich zorgen over de woningbouw op korte afstand, blijkt uit een ingediende zienswijze. Busbedrijven Arriva en Qbuzz zijn kritisch over de toekomstige busroutes door het gebied, staat in dereacties.

GGD: kijk naar gezondheid

De Commissie voor de Milieu Effect Rapportage (MER) heeft de Leeuwarder plannen doorgelicht en kwam deze zomer met een reactie: veel aspecten moeten dringend beter onderzocht worden.

Er is bijvoorbeeld meer informatie nodig over geluids- en geuroverlast van verkeer, spoor en fabrieken. De GGD is het hiermee eens en vraagt de gemeente om veel aandacht te besteden aan gezondheid, zowel in de nieuwe huizen als in het omringende gebied.

Leeuwarden maakt het zichzelf op sommige punten moeilijk met hoge ambities, blijkt uit nader onderzoek door Sweco. De gemeente wil namelijk dat al het regenwater in de wijk zelf bewaard en gebruikt wordt. Keer op keer schrijft zij dat er ‘geen druppel water het gebied uit mag’.

Risico op overstroming

De vroegere Middelzee heeft in dit gebied echter een kleilaag afgezet die zeer weinig vocht doorlaat. Als er een plensbui valt, blijft er dus veel regenwater staan. Het risico op overstromingen is dan reëel.

Houdt de gemeente vast aan haar ideaal om al het water in de wijk te houden, dan staat ze volgens de deskundigen voor een ‘zeer uitdagende opgave’. Dit vergt extra aanleg van waterkelders of waterberging onder de bestrating. Hierbij moet moet nadrukkelijk worden voorkomen dat er waterschade ontstaat in parkeerkelders.

<LC.18.09.2024>

Deel dit bericht :