Plan voor groot nieuw studentencomplex

LEEUWARDEN – Ontwikkelaar Leyten wil een groot complex met honderden studentenwoningen bouwen bij de parkeergarage aan de Lange Marktstraat in Leeuwarden.

De gemeente steunt dit plan en vraagt er 2,4 miljoen euro Rijkssubsidie voor aan, zo maakte PvdA-wethouder Hein de Haan dinsdag bekend. Bedoeling is om in 2026 te beginnen met de bouw.

Tot vijftien bouwlagen

Het plan richt zich op de grasvelden ten westen en noorden van de parkeergarage die Aegon hier in de jaren negentig liet bouwen. Toen al werd gedacht aan woningbouw, maar destijds kwam dit niet van de grond.

Straks kan hier een complex met acht tot vijftien bouwlagen verrijzen, blijkt uit een verkennende ‘massastudie’. Het wooncomplex bestaat ‘uit een toren op de noordwesthoek en twee lagere bouwblokken aan de noord- en westkant van de parkeergarage’, zo vermeldt de toelichting van de gemeente.

Eerder nam Leyten het naastgelegen kantoorgebouw van Aegon al onder handen. Er kwamen bijna 500 studentenwoningen in dit complex, dat sinds 2019 bekend staat als Markt 058. De parkeergarage met naastgelegen grond is ook eigendom van Leyten.

Horecafunctie

‘Het woonprogramma omvat 354 betaalbare studentenwoningen en 46 tweekamerwoningen in het middensegment’, meldt de aanvraag. Het gaat om een mix van zelfstandige en onzelfstandige woningen.

‘In de plint komen gedeelde voorzieningen voor de bewoners en publiek toegankelijke voorzieningen, zoals een horecafunctie.’ Dit moet een levendige en open uitstraling stimuleren op de begane grond.

Het plan moet architectonisch nog worden uitgewerkt en vereist ook een wijziging van het bestemmingsplan. Studenten aan de westzijde kijken straks uit over de Verlaatsbrug en de Harlingervaart. Hiertegenover staan twee voormalige ING-gebouwen, die de komende tijd worden verbouwd tot appartementen.

Eerste fase van Spoordok

,,Het gaat hier om de eerste nieuwbouw in het Spoordokgebied’’, zegt De Haan. Deze wijk strekt zich in de toekomst ver uit langs de Snekertrekweg. De studentenbouw maakt deel uit van de eerste fase met 930 woningen.

In zijn nieuwe nota Wonen in de Stadmaakte wethouder De Haan vorige maand al duidelijk dat de stad nog zeker 1500 extra studentenwoningen nodig heeft, waarvan een fors deel in het Spoordokgebied mag verrijzen.

De nieuwe studentenwoningen moeten na oplevering minimaal 10 jaar voor deze groep in stand blijven, blijkt uit de gemeentelijke brief. ‘De hoogte van de huren gedurende deze periode worden bepaald volgens de regelgeving voor sociale huur of Wet betaalbare huur.’

Eenzaamheid bestrijden

Leyten wil het contact tussen huurders stimuleren: ‘Eenzaamheid is onder studenten een groeiend probleem.’ Er komen veel gedeelde ruimtes, bijvoorbeeld een multifunctionele woonkamer, een daktuin en een wasruimte.

Een voltijdsmedewerker wordt ingezet om ‘sociale interactie en veilig samenwonen’ te stimuleren. Dit gebeurt door het organiseren van workshops en borrels, inzet van intranet en andere ontmoetingsvormen in het gebouw.

Er wordt ook gewerkt met ‘blokaanvoerders’ op de gangen. Zij moeten een digitale besloten appgroep voor huurders bijhouden en sociale bijeenkomsten organiseren. De subsidieaanvraag richt zich op de Rijksregeling Huisvesting Aandachtsgroepen.

<LC.03.10.2024>

Deel dit bericht :