LEEUWARDEN – Wie een sociale huurwoning zoekt, moet steeds langer wachten. Het aantal reacties op vrijkomende woningen neemt toe, de doorstroming stagneert.
Dat blijkt uit onderzoek van Planbureau Fryslân. Alleen voor ouderen is er een lichtpuntje: de kans dat zij een woning krijgen toegewezen, is ten opzichte van vorig jaar iets toegenomen.
,,Dat heeft vermoedelijk met de gesegmenteerde markt te maken”, zegt onderzoeker Sjaak Moerman. ,,Bij zo’n 60 procent van alle sociale huurappartementen met een lift krijgen ouderen voorrang.” Voor het overige staan alle seinen op rood. „We monitoren de sociale huurmarkt nu zeven jaar”, zegt Moerman. „De druk wordt steeds groter.”
In vergelijking met 2018 is de gemiddelde inschrijfduur van actief woningzoekenden in Friesland met dertien maanden toegenomen. Het aantal reacties op een vrijkomend huis is gestegen van 47 naar 87 en de kans dat je dan daadwerkelijk een huis krijgt, is flink afgenomen.
In de ‘stedelijke kernen’ zijn de problemen het grootst. Mensen die in Leeuwarden, Sneek, Drachten of Heerenveen een huurwoning zoeken, zitten het langst in de wachtkamer. Ook in Joure is het verschil tussen vraag en aanbod heel groot.
Nergens reageren zoveel belangstellenden op een huis als in Smallingerland: het waren er vorig jaar 114 per woning. Mensen die zich in Drachten inschrijven bij een woningcorporatie, moeten gemiddeld ruim vier jaar wachten tot er een huis beschikbaar komt.
Friezen die graag een eengezinswoning met tuin willen huren, moeten het langst geduld hebben. De gemiddelde inschrijfduur voor zo’n type huis is 52 maanden, slechts 1 op de 19 grondgebonden woningen komt jaarlijks vrij.
,,In Leeuwarden is de slaagkans als je reageert op een eengezinswoning nog het laagst”, zegt Moerman. Wie een appartement in een gebouw zonder lift zoekt, maakt in de Friese hoofdstad relatief meer kans. ,,Simpelweg omdat Leeuwarden veel van dat soort gestapelde woningen heeft. Sowieso is de doorstroom in de hele provincie bij dit soort woningen het hoogst.”
De oorzaken voor de problemen in de sociale huursector zijn divers. ,,Het aantal woningen dat beschikbaar komt, neemt elk jaar af”, zegt Moerman. ,,Door de stijgende prijzen van koopwoningen, blijven mensen langer in hun huurwoning zitten. Zij kunnen een koopwoning simpelweg niet betalen.”
Bovendien blijven ouderen langer thuis wonen en maken statushouders aanspraak op een huis. ,,Het is een samenspel van factoren”, zegt Moerman. ,,Er is niet een specifieke oorzaak, het zijn er meerdere. Bouwen is een deel van de oplossing. Maar dat niet alleen. Je ziet ook dat er geen goede match is tussen bestaande woningvoorraad en de samenstelling van de bevolking.”
Gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen gaan op 23 oktober in gesprek over de problemen in de sociale huur tijdens een symposium op het kantoor van WoonFriesland in Grou.
<LC.26.09.2024>